Gallet blanc betekent witte kiezel of kei in het Frans. De Gallet Blanc druiven komen van een zestal verspreid liggende percelen en door aankoop van perfecte syrahdruiven van quartzhoudende schistegrond uit Côte Rôtie. De wijn krijgt na de gisting een rijping van 18 maanden op eiken vaten, waarvan 50% nieuw. De Gallet Blanc is een soepele, geconcentreerde Syrah geworden met een hoge extractie aan bramen- en zwart kersenfruit, rokerig en peperig met een spoor van olijven en een goede rijpe tannine structuur. Relatief jong te drinken op zijn volle fruit, maar de wijn zal zich absoluut een flink aantal jaren ontwikkelen tot 10-15 jaar vanaf het oogstjaar. Slechts een oplage van 27.000 flessen
Kenmerken
LAND Frankrijk
STREEK Côte-Rôtie
DRUIF Syrah
DOMEIN Francois Villard
WIJN rood
INHOUD 75 cl
ALCOHOL PERCENTAGE 14.5%
LEKKER BIJ vleesgerechten, lamsvlees, wild
SMAAK Vol, complex, Krachtig
Van restaurantuitbater tot ziekenhuisdirecteur en van sommelier tot wijnmaker: dat is in grote lijnen het parcours dat François Villard heeft afgelegd. Zijn enthousiasme voor wijn was zo groot, dat hij zijn échte werk even vergat en zo bij verschillende werkgevers buiten de deur werd gezet. Hij kreeg de wijnmicrobe trouwens niet met de paplepel ingegoten, want thuis werd er geen wijn gedronken.
François Villard heeft in totaal 26 hectare wijngaard, verdeeld over 5 appellaties. Het grootste deel van de stokken staat op grondgebied van Saint-Joseph, maar de 5,5 hectare Condrieu heeft hem op de wereldwijnkaart gezet onder de categorie ‘topwijnmakers’. François is gedreven, neemt geen blad voor de mond en houdt van extremen in zijn vinificatietechnieken.